trudne spawanie

Forum obejmujące wszystkie formy obróbki stali nierdzewnej: cieplną, chemiczną, powierchniowa, spawanie, łączenie

trudne spawanie

Postprzez zbigo » Nie Wrz 20, 2009 12:22 pm

Witam.Jak pospawać piłę do piły taśmowej.Próbowałem spawać ale po kilku obrotach piły pęka na spawie.Coś brakuje.
Wszystkie te piły są spawane,ale jak? Czy ktoś wie coś na ten temat ?
zbigo

Dołączenie: Nie Wrz 20, 2009 12:19 pm

Re: trudne spawanie

Postprzez Chomal » Nie Lis 22, 2009 2:41 pm

Piły są spawane czy może zgrzewane
Prawdopodobnie jest po prostu rozhartowana w miejscu spawu
Nie wiem jak to jest w przypadku taśm do stali natomiast taśmy do drewna były zgrzewane na zakładkę
Cieniowało się końce taśmy tak, aby końce tworzyły nachodzące na siebie trójkąty
W miejscu zgrzewu nakładało się odrobinę topnika (np: borax) oraz kawałek lutu w przypadku tych taśm stosowało się zazwyczaj mosiądz z dodatkiem srebra.
Złączyć to ze sobą można na 2 sposoby
1 sposób to łuk elektryczny
2 sposób to palnik w obu przypadkach po rozgrzaniu do właściwej temp. należy docisnąć do siebie obie końcówki taśmy.

Może spróbuj zastosować ta metodę do połączenia na styk czołowo zamiast spawać zastosuj lut twardy np: LS-45 oraz topnik SH-1
Posmaruj topnikiem taśmę od czoła dociśnij oba końce do siebie i przy użyciu np: palnika acetylenowego polutuj te elementy.
Lutowałem w ten sposób stal nierdzewną, ale zamiast palnika acetylenowego używam wodorowo-tlenowego.
Spoina jest bardzo mocna a zarazem dosyć elastyczna może się uda.
Sam mam kilka przerwanych taśm i chyba wypróbuje tą metodę u siebie.
Jak skończę to pochwale się doświadczeniami
Spawarki wodorowe
Black Jeweler
www.generator-hho.eu

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy!!!

YouTube

Black Jeweler
Awatar użytkownika
Chomal

Dołączenie: Nie Lis 22, 2009 2:26 pm
Miejscowość: Wodzisław Śląski

Postprzez tiger » Nie Sty 31, 2010 7:31 pm

No i jak? :shock:
tiger

Dołączenie: Pon Lut 09, 2009 2:30 pm

Postprzez Listemann » Pią Kwi 02, 2010 7:07 am

Witam,
Najlepszym i najbardziej czystym, nie powodującym powstania naprężeń sposobem łączenia stali nierdzewnych jest lutowanie próżniowe. W tej technologii możemy również łączyć inne gatunki stali z nierdzewką jak również staki z miedzią.
Oferujemy taką technologię w naszym zakładzie w Krakowie. Zamiast srebra używamy stopów niklowych, o wiele tańszych i bardziej wytrzymałych.
Wszystkich zainteresowanych odsyłam do naszej strony http://www.listemann.com

Pozdrawiam,
Janusz Breliński
0-501 65 22 26
Listemann

Dołączenie: Pią Kwi 02, 2010 6:59 am

Powróć do Obróbka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości