Trawienie stali

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Trawienie stali

Postprzez Pawel » Pią Sty 15, 2010 12:12 pm

Dzień Dobry
Panie Doktorze mam pytanie dotyczące trawienia stali. Otóż mam próbki do badań wykonane ze stali OH18N9, które wygrzałem w 500 stopniach w atmosferze helu. Podczas wygrzewania na powierzchni pojawił się nalot. Próbowałem go usunąć poprzez trawienie. W tym celu próbki umieściłem w paście na bazie kwasu azotowego i fluorowodorowego, do czego dodałem parę kropel H2SO4. Następnie próbkę moczyłem w kwasie solnym, przekładałem do siarkowego, gdzie po gwałtownej reakcji na próbce pojawiał się fioletowo-miedziany nalot i na koniec kąpałem w kwasie azotowym. Powierzchnia z wygrzania była wówczas wyczyszczona, ale pojawiły się dziwne naloty. Plamy na powierzchni, których nie da się usunąć. Czy możliwe, żeby uwolniły się jakieś tlenki? Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie
Pawel

Dołączenie: Czw Lis 12, 2009 11:52 am

Re: Trawienie stali

Postprzez Dr Jan Żelazny » Czw Sty 21, 2010 2:51 pm

Szanowny Panie. Problem który się pojawił jest często występującym problemem. Najprawdopodobniej powierzchnia stali nie została należycie oczyszczona. Jeżeli badanych próbek nie jest całkowicie oczyszczona przed obróbką kwasem, powstają plamy od nierównego trawienia.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości