Spawanie elektrożużlowe polega na tworzeniu złącza w jednym przejściu w pozycji pionowej przez stapianie materiału dodatkowego i brzegów przedmiotów spawanych ciepłem kąpieli żużlowej nagrzewanej oporowo. Proces rozpoczyna się jak spawanie łukiem krytym przez zajarzenie łuku elektrycznego pod warstwą topnika miedzy elektrodą metalową a płytką dobiegową. Nagrzewana oporowo kąpiel żużlowa osiąga temperaturę 1800 - 2000 [°C]. Proces topienia materiału rodzimego oraz drutu elektrodowego odbywa się kosztem ciepła wydzielającego się z wanny żużlowej. Przy spawaniu elektrożużlowym proces topienia elektrody odbywa się na powierzchni czołowej i na powierzchniach bocznych. Skład chemiczny spoiny zależy od składu chemicznego drutu elektrodowego, materiału spawanego i charakteru reakcji metalurgicznych. Zaletą procesu spawania elektrożużlowego jest: duża wydajność, duża ekonomiczność, zużywa się ok. 15 – 20 [%] energii mniej niż przy spawaniu łukowym pod topnikiem przy tej samej masie stopionego metalu, mała wrażliwość na przygotowanie krawędzi, niski koszt materiałów spawalniczych, bardzo duża czystość spoin i brak wad w postaci zażużlenia, możliwość spawania bez podgrzewania (nawet materiałów trudnospawalnych). Podstawową wadą spawania elektrożużlowego jest niska plastyczność złącza.
Przy spawaniu termitowym źródłem ciepła jest reakcja chemiczna, która do złącza dostarcza nie tylko ciepło, ale i spoiwo. Termit jest to mieszanina tlenku żelaza (Fe
3O
4) i aluminium (Al) w stosunku wagowym 78:22. Termit wsypuje się do tygla wyłożonego materiałem ogniotrwałym i zapala. W ciągu kilkunastu sekund następuje egzotermiczna reakcja, w której aluminium łączy się z tlenem. W efekcie otrzymuje się ciekłe żelazo nagrzane do temperatury około 2500 [°C] pokryte warstwą tlenków aluminium (Al
2O
3). Spawanie termitowe stosuje się do łączenia szyn oraz elementów stalowych lanych lub kutych o dużych przekrojach, oraz do łączenia grubych prętów do zbrojenia betonu. Między płaszczyznami czołowymi należy pozostawić szczelinę, aby ciekłe żelazo mogło ją wypełnić. Strumień przegrzanego żelaza spływający z tygla do formy nadtapia ścianki łączonych części co daje dobre połączenie z metalem rodzimym.
Każdy rodzaj spawania ma Pan szeroko opisany na naszej stronie:
http://www.stalnierdzewna.com/index.php/informacje-o-stali-nierdzewnej/spawanie-stali/spawanie-elektryczne