Cal w rurze

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Cal w rurze

Postprzez bartkedz » Pon Lut 22, 2010 4:45 pm

Witam
Chciałbym kupić rurę calową ale...
Mam pozornie łatwe pytanie z którym nie mogę sobie poradzić.
Gdzie rura calowa ma cal?
Srednica wewn, zewn? Nic nie mogę dopasować.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Bartek
bartkedz

Dołączenie: Pon Lut 22, 2010 4:42 pm

Re: Cal w rurze

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pon Mar 01, 2010 7:15 pm

Witam Pana. Proszę bardziej sprecyzować pytanie, gdyż nie wiem w czym tkwi Pana problem. Jakie przeznaczenie ma mieć ta rura? Większość producentów ma zestawione średnice oferowanych rur. 1 cal = 25,4 mm

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Postprzez bartkedz » Śro Mar 10, 2010 8:35 pm

Witam

Może źle zapytałem, nie tyle że chciałbym kupić ale interesuje mnie informacja.
Różne są standardy według, których wykonuje się rury. Np: przy DN25 śr zewn w/g DIN 30mm, w/g ISO 33,7, Metryczne np 28x1,5, w/g ANSI 33,4. Pytanie, na które mnie interesuje odpowiedź to gdzie te rury mają rzeczony cal (25,4mm)? Nigdzie nie mogłem znaleźć tego "cala" - śr zewn, wewn, nominalna ?

Mam znajomych ,którzy zawodowo zajmują się sprzedażą rur ale nikt nie potrafił mi tego wytłumaczyć.
Dziękuje za podjęcie tematu.

Pozdrawiam
Bartek
bartkedz

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pią Mar 12, 2010 12:41 pm

Producenci rur w większości przypadków podają wymiary zarówno w [mm] jak i calach - wtedy jest Pan w stanie bardzo prosto te dwie wielkości przeliczyć. W calach najczęściej podaje się średnicę zewnętrzną rury jak i grubość jej ścianki.

Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Postprzez bartkedz » Pon Mar 15, 2010 7:10 pm

Mnie interesuje - wyłącznie teoretycznie. Gdy zamówię rurę calową 1" (obojętnie jaka grubość ścianki) i wezmę suwmiarkę do ręki, to w którym
miejscu ta rura będzie miała wymiar 25,4mm.
bartkedz

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pią Mar 19, 2010 2:51 pm

Szanowny Panie. Jest to średnica zewnętrzna rury.

Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Postprzez bartkedz » Nie Mar 21, 2010 2:53 pm

Witam ponownie

Niestety, ale żadna rura calowa dostępna na rynku nie ma średnicy zewnętrznej 25,4mm. W różnych przypadkach jest to np: 33,7 ; 30; 32 ... w zależności od normy. Nasuwa się pytanie dlaczego są one nazywane calowymi :)

Pozdrawiam
bartkedz

Postprzez Nierdzewny » Pon Mar 22, 2010 6:10 pm

Jeżeli jest to rura prosta to w calach mierzymy średnice zewnętrzną,chyba że chodzi tu o rurę gwintowaną to wtedy jest ona na nim
Nierdzewny

Dołączenie: Pon Mar 22, 2010 6:06 pm

Postprzez bartkedz » Czw Mar 25, 2010 8:58 pm

Witam

Chodzi o rurę prostą i niestety rura "calowa" prosta nie ma cala nigdzie. Ani średnica zewn ani wewnętrzna nie ma wymiaru cala, czyli 25,4mm. W odnośniku rury calowe w/g różnych norm. http://www.multiservice.com.pl/index.php?show=danetech
bartkedz

Postprzez Krzysztof » Pią Kwi 09, 2010 7:53 pm

Witam!
Panie Bartoszu i Panie doktorze.
Oczywiście ten cal o ktorym mówi Pan Bartek to okreslenie potoczne, ale zawsze dotyczy średnicy wewnętrznej i prawie nigdy nie wynosi 25,4 mm. Okreslenie DN 25 oznacza średnicę nominalną przepływu czyli ok. 1 cal.
Dla przemysłu spożywczego to 28x1,5 mm
Dla instalacji przemysłowych wysokociśnieniowych rur bez szwu produkowano wymiar 33,7x4,2, jednak ze względu na oszczędności i polepszenie jakości stali zmniejszano grubość ścianki natomiast wymiar zewnętrzny pozostał bez zmian 33,7.
A dla rur plastikowych może być 38x6 mm lub 40x8
Jeszcze raz zaznaczam podawanie wymiaru rur w calach jest potoczne i powinniśmy wiedzieć kto pyta by udzielić odpowiedzi.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof

Dołączenie: Pią Kwi 09, 2010 7:23 pm

Następna

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości