Pytanie odnośnie oznaczeń stali w japońskich hutach

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Pytanie odnośnie oznaczeń stali w japońskich hutach

Postprzez student1 » Pon Sie 02, 2010 9:37 am

To mój pierwszy post, więc witam serdecznie. W swojej pracy magisterskiej zajmuje się laserowym zgrzewaniem blach karoseryjnych głębokotłocznych. W ramach pomocy otrzymałem z FSO na Żeraniu pakiet arkuszy A4 blach razem ze specyfikacjami każdej z nich. I tu pojawia się problem - jako, że materiał przygotowała huta japońska, mam kłopot z rozszyfrowaniem typów posiadanej stali. Ma ona oznaczenia:

APFC340 (walcowana na zimno)
SPCEN GA45/45 (galwanizowana)
SPCEN (walcowana na zimno)
SZCZEN-GIN (walcowana na zimno)
SPCC (walcowana na zimno)
SPCC GA45/45 (galwanizowana)

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu tych nazw i przekonwertowaniu ich na formę zgodną z nazewnictwem przedstawionym np. w Polskiej Normie PN-EN 10020:1996. Przedmiotem mojego zainteresowania jest temperatura topnienia tych gatunków stali.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
student1

Dołączenie: Pon Sie 02, 2010 9:27 am

Re: Pytanie odnośnie oznaczeń stali w japońskich hutach

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pon Sie 16, 2010 12:14 pm

Witam serdecznie. Niestety nie mam dojścia do katalogów japońskich. Może któryś z użytkowników naszego portalu Panu pomoże?

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości