Gęstość różnych gatunków stali nierdzewnych

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Gęstość różnych gatunków stali nierdzewnych

Postprzez Grzechu » Sob Wrz 25, 2010 8:25 pm

Cześć,

Proszę o informację o gęstości (masie właściwej) różnych, najbardziej popularnych gatunków stali nierdzewnych (w tym tzw. kwasówek) z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Projektuje „wynalazek" który ma mieć zerową pływalność i gęstość ma dla mnie kolosalne znaczenie. W Internecie znalazłem jedynie rozbieżne informację, że zawiera się w przedziale 7,75-7,8 g/cm3 a ja potrzebuję precyzyjnej gęstości. Sam bym wyliczył masę po składzie chemicznym lecz niestety nie jest to takie proste, bo Wikipedia pod hasłem „gęstość” podaje dla niklu przedział 8350-8900 kg/m3. I jak tu wyliczyć gęstość – czy jest to w ogóle możliwe zwłaszcza, że nawet skład poszczególnych składników w różnych gatunkach zawiera się w przedziałach np. dla stali 304, Ni - 8.00-10.50 a Cr 18.00-20.00. Jak w takim razie radzą sobie projektanci łodzi podwodnych? Te dwa miejsca po przecinku decydują czy łódź pójdzie na dno czy też pozostanie łodzią nawodną :)
Grzechu

Dołączenie: Sob Wrz 25, 2010 7:36 pm

Re: Gęstość różnych gatunków stali nierdzewnych

Postprzez Julita » Pon Wrz 27, 2010 9:56 am

Witam!

Ciekawy temat:)
Tylko nie wyobrażam sobie, jak to wykonać. Fizyk ze mnie żaden, matematyk również, ani specjalista, ale mogę podpowiedzieć jedynie, że huta po wykonaniu np.blachy wykonuje analizy i potem w ateście na daną partię materiału umieszcza szczegółowe dane dotyczące składu chemicznego. Sądzę, że stąd konstruktor ma już dokładne pomiary gęstości. Każdy gatunek stali ma normy dodatków stopowych i, na przykład, gatunek 316 czy 316L może zawierac od 10 do 13% niklu...
Trudna sprawa... Raczej nie pomogłam...
w każdym razie powodzenia życzę
Julita

Dołączenie: Śro Wrz 22, 2010 7:26 am

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość