Sokowyciskarka - wybór stali nierdzewnej

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Sokowyciskarka - wybór stali nierdzewnej

Postprzez abc » Sob Gru 25, 2010 8:20 pm

Dobry wieczór,
na wstępie chciałbym zaznaczyć, ze jetem laikiem, jeśli chodzi o wiedzę dotyczącą stali nierdzewnej. Chciałbym przedstawić mój problem. Przymierzam się do kupna sokowyciskarki pewnej firmy. Mam upatrzone dwa modele. Różnią się one tylko rodzajem wykorzystanej stali nierdzewnej do ich produkcji. Pierwszy model zbudowany jest ze stali nierdzewnej 304 (w opisie sokowyciskarki napisane jest: good quality 'food grade' 304 stainless steel), natomiast drugi ze stali nierdzewnej 316 (w opisie sokowyciskarki napisane jest: "very high quality surgical / marine grade 316 stainless steel"). Drugi model jest nieco droższy.
Jako, że powierzchnie stali nierdzewnej, wykorzystanej w tych sokowyciskarkach, mają bezpośrednią styczność z pulpą/sokiem, w całym procesie wyciskania, to chciałem się spytać, czy stal nierdzewna 316 pozwoli lepiej zachować cenne składniki odżywcze soków? (Bo jak rozumiem z takiego założenia wyszedł producent. Chyba, że to tylko chwyt marketingowy i nie ma różnicy dla jakości soku czy się zastosowało 304 czy 316). A może nawet wręcz przeciwnie - tańsza 304 jest lepsza od 316 jeżeli chodzi o zachowanie składników odżywczych?
Proszę o odpowiedź. Dziękuję!
abc

Dołączenie: Sob Gru 25, 2010 8:02 pm

Re: Sokowyciskarka - wybór stali nierdzewnej

Postprzez Dr Jan Żelazny » Śro Gru 29, 2010 2:04 pm

Witam Pana. Jeżeli chodzi o różnice w zastosowaniu tych stali, to mogę wymienić Panu jedynie te technologiczne wynikające z własności samej stali - oddziaływanie jej na żywność będzie takie samo. Po części własności technologiczne pośrednio wpływają również w dalszej części i na żywność - proszę sobie wyobrazić proces kiedy dane narzędzia tracą swe własności technologiczne. Wybór między tymi stalami skupia się bardziej na wyborze trwałości. Stal 304 - pomimo, iż jest tańsza - częściej jest wykorzystywana na tego typu wyroby stąd moja sugestia aby nie kierować się w tym przypadku ceną.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość