korozja rur stalowych

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

korozja rur stalowych

Postprzez kazet » Sob Maj 30, 2009 1:54 pm

Moj problem dotyczy korozji, co prawda nie stali nierdzewnej, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Chodzi mi o silną korozję instalacji wodociągowej w budynku oddanym trzy lata temu. Jestem wykonawcą instalacji od wielu lat. Spotykałem się już z korozją elektrochemiczną (na styku rur miedzianych i stal. ocynk.) w instalacjach wodociągowych. W tym przypadku też podejrzewam taki typ korozji. Budynek jest wysoki - 17 pięter, rozprowadzenia rur (poziomy i piony) wykonane są jednak z rur polipropylenowych, a instalacja w każdym z mieszkań jest wykonana z rur PE. Problem polega na tym, że w każdym z mieszkań pomiędzy tymi instalacjami jest wstawka z wodomierzem (mosiężnym), zaworem odcinającym, oraz kształtkami stal. ocynk.
I to właśnie te kształtki tak mocno korodują. Pytanie - czy może wystąpić korozja elektrochemiczna pomiędzy wodomierzem (mosiądz-stop z miedzią) a kształtkami stal. ocynk? Mam jeszcze inną wersję: być może przed instalacją istnieją urządzenia z miedzią, które są w tym układzie anodą i wysyłają jony miedzi, i które wraz z wodą docierają do tych kształtek stal. ocynk.(będących w tym układzie katodą) powodując korozję. Nasilenie tej korozji może być tak duże z uwagi na bardzo małą powierzchnię tych kształtek(katody) w stosunku do anody. A więc czy może tu pomóc ochrona protektorowa. Jest to jednak tylko moje teoretyzowanie. Bardzo bym prosił o odpowiedź.
kazet

Dołączenie: Sob Maj 30, 2009 1:11 pm

Re: korozja rur stalowych

Postprzez Dr Jan Żelazny » Śro Cze 03, 2009 1:24 pm

Jest to przykład korozji pomiędzy mosiądzem a stalą ocynkowaną. Widoczny jest wyraźnie w tym przypadku - przepływ jonów metalu szlachetniejszego do rury z metalu mniej szlachetnego (ma to miejsce szczególnie w instalacjach miedzianych, ponieważ dopóki na powierzchni miedzianej rury nie wytworzą się tlenki ochronne, miedź jest wymywana ze ścianek rury). Postaram się w przyszłości zawrzeć na naszej stronie artykuł o takiej korozji natomiast na chwilę obecną proponuje zastosować inhibitory korozji - są to preparaty, które dodane do wody w niewielkich ilościach pozbawiają ją właściwości korozyjnych.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości