jaką zastosować stal i późniejsza obróbke?

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

jaką zastosować stal i późniejsza obróbke?

Postprzez bikemax » Czw Lut 18, 2010 7:31 pm

Witam
Mam kilka pytań. Zastanawiałem się nad produkcją zębatek motocyklowych. Początkowo zamierzałbym je wycinać laserem, później obrabiać na tokarce/frezarce (skosy zębów, wgłebienia na śruby, kanały odpowadzające zanieczyszczenia).

Napewno wykonane zębatki muszą się dzielić: tanie, wytrzymałe, ładne.
Aby byc konkurencyjnym i żeby importerzy kupowali odemnie muszą być te trzy typy.
tanie- koszt materiału, obróbki mechanicznej oraz termicznej i antykorozyjnej na niskim poziomie wygląd późniejszy materiału mało ważny.
wytrzymałe-najczeście hartowane lub i wykonywane ze stali narzedziowej lub innej o dobrych własciwościach, najczęściej ciekawie wyglądają- anodowane, chromowane, czarne, srebrne etc.
ładne-często kolorowe, chromowane na wysoki połysk, anodowane, żadko malowane.

To co wiem na ich temat, zapotrzebowanie to odpowiadająco 80%, 10%, 10%. Lepiej jest zarobić 3X na taniej zebatce np10zł niż 15zł na wytrzymałej. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie, konsumentów etc znam ten temat bardzo dobrze, pracuje bardzo długo w tej branży.

-A teraz prosiłbym o podpowiedzi, gdzie i jaką stal kupić? dla każdego rodzaju zebatek.
-Jakiej poddać jej obróbce? wycięcie laser, plazma, frezowanie? ok 50% modeli posiada wieloklin wewnętrzny przy gróbości zębatki od 4mm do 35mm. Czy ten wieloklin można wyciać za pomoca lasera czy niezbędna będzie dłutownica? Cięcie plazmą jest tańsze i również samo użądzenie mniej kosztuje, czy to wystarczy?
-jakiej obróbce i technologi poddać po odróbce mechanicznej? U względniając wymagane kryteria dla tych trzech typów zebatek. Powłoki antykorozyjne oraz utwardzanie.

Na chwile obecną nie mam nic, jestem w stanie "załatwić" sobie zlecenie na wyprodukowanie X ilości zebatek, z uwzględnieniem zaliczki na materiał i koszta produkcji, tak abym mógł wyprodukować swoją pierwszą serie. Tak, że przy procesie produkcji chciałbym ograniczyć się do logistyki, magazynowania i obróbki mechanicznej (frezarka, tokarka) resztę etapów produkcyjnych chciałym wykonać u podwykonawców, gdzie znów nasówa się pytanie do kogo się zwrócić?

Na chwile obecną muszę obliczyć dokładny koszt wyprodukowanie kilku przykładowych modeli zebatek aby sprawdzić rentowność przedsięwzięcia. Wiadomo że z czasem chciałbym dojsć do tego że cały proces produkcji przebiegał u mnie, co znaczaco obniży koszta produkcji.

Bardzo będe wdzięczny za odpowiedz i pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
bikemax

Dołączenie: Czw Lut 18, 2010 7:03 pm

Re: jaką zastosować stal i późniejsza obróbke?

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pon Lut 22, 2010 10:37 am

Witam Pana serdecznie. Myślę, iż pomysł ten może być dobry o ile wbije się Pan w konkurencję która mimo wszystko nie jest duża. Tak naprawdę ciężko mi odnaleźć tu pytanie do mnie, gdyż tak naprawdę - gdzie i jaką kupić stal będzie Pan musiał sam zadecydować (nie znam Pana miejsca zamieszkania ani specyfikacji rejonu). Na tym forum zajmujemy się sprawami związanymi ze stalami nierdzewnymi aczkolwiek trzymając kciuki za sukces Pana pomysłu zapraszam innych forumowiczów do włączenia się do dyskusji nad tym przedsięwzięciem.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości