Witam
Mam kilka pytań. Zastanawiałem się nad produkcją zębatek motocyklowych. Początkowo zamierzałbym je wycinać laserem, później obrabiać na tokarce/frezarce (skosy zębów, wgłebienia na śruby, kanały odpowadzające zanieczyszczenia).
Napewno wykonane zębatki muszą się dzielić: tanie, wytrzymałe, ładne.
Aby byc konkurencyjnym i żeby importerzy kupowali odemnie muszą być te trzy typy.
tanie- koszt materiału, obróbki mechanicznej oraz termicznej i antykorozyjnej na niskim poziomie wygląd późniejszy materiału mało ważny.
wytrzymałe-najczeście hartowane lub i wykonywane ze stali narzedziowej lub innej o dobrych własciwościach, najczęściej ciekawie wyglądają- anodowane, chromowane, czarne, srebrne etc.
ładne-często kolorowe, chromowane na wysoki połysk, anodowane, żadko malowane.
To co wiem na ich temat, zapotrzebowanie to odpowiadająco 80%, 10%, 10%. Lepiej jest zarobić 3X na taniej zebatce np10zł niż 15zł na wytrzymałej. Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie, konsumentów etc znam ten temat bardzo dobrze, pracuje bardzo długo w tej branży.
-A teraz prosiłbym o podpowiedzi, gdzie i jaką stal kupić? dla każdego rodzaju zebatek.
-Jakiej poddać jej obróbce? wycięcie laser, plazma, frezowanie? ok 50% modeli posiada wieloklin wewnętrzny przy gróbości zębatki od 4mm do 35mm. Czy ten wieloklin można wyciać za pomoca lasera czy niezbędna będzie dłutownica? Cięcie plazmą jest tańsze i również samo użądzenie mniej kosztuje, czy to wystarczy?
-jakiej obróbce i technologi poddać po odróbce mechanicznej? U względniając wymagane kryteria dla tych trzech typów zebatek. Powłoki antykorozyjne oraz utwardzanie.
Na chwile obecną nie mam nic, jestem w stanie "załatwić" sobie zlecenie na wyprodukowanie X ilości zebatek, z uwzględnieniem zaliczki na materiał i koszta produkcji, tak abym mógł wyprodukować swoją pierwszą serie. Tak, że przy procesie produkcji chciałbym ograniczyć się do logistyki, magazynowania i obróbki mechanicznej (frezarka, tokarka) resztę etapów produkcyjnych chciałym wykonać u podwykonawców, gdzie znów nasówa się pytanie do kogo się zwrócić?
Na chwile obecną muszę obliczyć dokładny koszt wyprodukowanie kilku przykładowych modeli zebatek aby sprawdzić rentowność przedsięwzięcia. Wiadomo że z czasem chciałbym dojsć do tego że cały proces produkcji przebiegał u mnie, co znaczaco obniży koszta produkcji.
Bardzo będe wdzięczny za odpowiedz i pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam