Korozja płyt 316L

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Korozja płyt 316L

Postprzez Mirages » Czw Wrz 22, 2011 10:58 pm

Witam! Zajmuję się produkcją maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego. Produkuję między innymi pasteryzatory z wymienikiem płytowym. Użyty materiał na płyty to stal 1.4404 (AISI 316L) Ostatnio mam przypadek dość wczesnej korozji wżerowej płyt. Po około dwóch miesiącach eksploatacji pasteryzatora doszło do perforacji płyt. Niestety mój klient postanowił myć pasteryzator mieszaniną wodorotlenku sodu w stężeniu 2% i podchlorynu sodu 0,2% w temperaturze 80 st. C. Myślę że powodem wżerów jest właśnie chlor zawarty w podchlorynie. Jakie są krytyczne stężenia wolnego chloru w wodzie dla tego typu stali? Czy chlor, brom, związany w związku chemicznym jest równie szkodliwy? Czy środki dezyfekcyjne złożone z perhydrolu i kwasu nadoctowego w roztworach wodnych 0,2% temp 25 st. C są bezpieczne dla stali AISI 304? Zwyrazami szacunku. Mirosław
Mirages

Dołączenie: Czw Wrz 22, 2011 10:27 pm

Re: Korozja płyt 316L

Postprzez Dr Jan Żelazny » Czw Paź 06, 2011 10:40 am

Witam Panie Mirosławie. Opisany przez pana przypadek korozji jest typowym działaniem chloru. Same krytyczne wartości musi Pan sprawdzić, gdyż nie posiadam na ten temat informacji. Najlepiej zwrócić się do producenta owych środków z zapytaniem - i dostanie Pan pełną dokumentacji odpowiedź.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość