korozja rur stalowych

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

korozja rur stalowych

Postprzez kazet Sob Maj 30, 2009 1:54 pm

Moj problem dotyczy korozji, co prawda nie stali nierdzewnej, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Chodzi mi o silną korozję instalacji wodociągowej w budynku oddanym trzy lata temu. Jestem wykonawcą instalacji od wielu lat. Spotykałem się już z korozją elektrochemiczną (na styku rur miedzianych i stal. ocynk.) w instalacjach wodociągowych. W tym przypadku też podejrzewam taki typ korozji. Budynek jest wysoki - 17 pięter, rozprowadzenia rur (poziomy i piony) wykonane są jednak z rur polipropylenowych, a instalacja w każdym z mieszkań jest wykonana z rur PE. Problem polega na tym, że w każdym z mieszkań pomiędzy tymi instalacjami jest wstawka z wodomierzem (mosiężnym), zaworem odcinającym, oraz kształtkami stal. ocynk.
I to właśnie te kształtki tak mocno korodują. Pytanie - czy może wystąpić korozja elektrochemiczna pomiędzy wodomierzem (mosiądz-stop z miedzią) a kształtkami stal. ocynk? Mam jeszcze inną wersję: być może przed instalacją istnieją urządzenia z miedzią, które są w tym układzie anodą i wysyłają jony miedzi, i które wraz z wodą docierają do tych kształtek stal. ocynk.(będących w tym układzie katodą) powodując korozję. Nasilenie tej korozji może być tak duże z uwagi na bardzo małą powierzchnię tych kształtek(katody) w stosunku do anody. A więc czy może tu pomóc ochrona protektorowa. Jest to jednak tylko moje teoretyzowanie. Bardzo bym prosił o odpowiedź.
kazet

Dołączenie: Sob Maj 30, 2009 1:11 pm

Re: korozja rur stalowych

Postprzez Dr Jan Żelazny Śro Cze 03, 2009 1:24 pm

Jest to przykład korozji pomiędzy mosiądzem a stalą ocynkowaną. Widoczny jest wyraźnie w tym przypadku - przepływ jonów metalu szlachetniejszego do rury z metalu mniej szlachetnego (ma to miejsce szczególnie w instalacjach miedzianych, ponieważ dopóki na powierzchni miedzianej rury nie wytworzą się tlenki ochronne, miedź jest wymywana ze ścianek rury). Postaram się w przyszłości zawrzeć na naszej stronie artykuł o takiej korozji natomiast na chwilę obecną proponuje zastosować inhibitory korozji - są to preparaty, które dodane do wody w niewielkich ilościach pozbawiają ją właściwości korozyjnych.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 0 gości