Łączenie stali nierdzewnej i czarnej

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Łączenie stali nierdzewnej i czarnej

Postprzez Max » Nie Sie 29, 2010 6:18 pm

Witam.

Na samym początku chciałbym napisać, że jestem pod wielkim wrażeniem Pana wiedzy i chęci niesienia pomocy ludziom, którzy na co dzień nie spotykają się z problemami z zakresu spawalnictwa. To forum, to naprawdę dobre miejsce do zdobywania wiedzy.

Moje pytanie dotyczy spawania ze sobą stali nierdzewnych i węglowych. Nie chciałbym podawać konkretnych stali, ani metod spawania. Myślę raczej o podstawowych problemach, które mogą wyniknąć podczas spawania tych stali. Dlaczego unika się takiego spawania i co może być głównym problemem?
Słyszałem, że podczas takiego spawania czasami kontroluje się temperaturę. Dlaczego?

Proszę o ogólny zarys procesu i problemów, które mogą się pojawić, a których nie ma w przypadku spawania stali o tym samym składzie chemicznym.
Max

Dołączenie: Nie Sie 29, 2010 6:11 pm

Re: Łączenie stali nierdzewnej i czarnej

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pią Wrz 10, 2010 10:02 am

Witam Pana serdecznie. Jest nam bardzo miło, że zawarte informacje na naszej stronie są dla Państwa czasem pomocne. W chwili obecnej przy zastosowaniu nowoczesnych elektrod i nowoczesnych metod i ich pozycji - spawanie stali nierdzewnych ze stalami czarnymi przebiega bez większych problemów. Temperatura o której Pan wspomniał zawsze była największym problemem a wynika to z różnych własności fizycznych tych stali. Do podstawowych różnic pomiędzy tymi materiałami należą również: większa rozszerzalność cieplna i niższa przewodność cieplna stali nierdzewnej w porównaniu ze stalą czarną - co w konsekwencji może powodować wszelakie odkształcenia.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości