Witam. Posiadam używaną zmywarkę ze stali. Powierzchnia drzwi była gdzieniegdzie odbarwiona. Wyglądało to jak zachlapanie wodą i bardzo mi to przeszkadzało. Podejrzewam, ze poprzedni użytkownik czasami zachlapał drzwi dosyć ostrymi detergentami i nie wycierał plam do sucha i nastąpiło delikatne uszkodzenie warstwy ("lakieru") pokrywającej stal... Chcąc żeby zmywarka ładnie wygladała wymyłam ją CILLIT BANG zawierający srodek powierzcniowo czynny, do 5% niejonowy. Środek pozostawiałam na kilka minut i następnie myłam szmatką powierzchnię zmywając "lakier". Trwało to może do godziny... Zmywarka wymyla się pięknie, ale zauważyłam, że na środku drzwi pojawiło się ciemne przebarwienie, dosyć duża plama w niektórych miejscach jakby zacieki (jakby po spływaniu płynu). Być może płyn w tamtym miejscu pozostał zbyt długo, gdy myłam zmaywarkę i uszkodził stal jeszcze głębiej...
Proszę mi powiedzieć jaka może być przyczyna tych przebarwień, czy mogę czymś je usunąć i jak konserwować zmywarkę, która nie zawiera już warstwy ochronnej...
Z góry dziękuję za pomoc.
Izabela