Przebarwienia na zmywarce ze stali

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Przebarwienia na zmywarce ze stali

Postprzez bela777 » Śro Kwi 27, 2011 7:23 pm

Witam. Posiadam używaną zmywarkę ze stali. Powierzchnia drzwi była gdzieniegdzie odbarwiona. Wyglądało to jak zachlapanie wodą i bardzo mi to przeszkadzało. Podejrzewam, ze poprzedni użytkownik czasami zachlapał drzwi dosyć ostrymi detergentami i nie wycierał plam do sucha i nastąpiło delikatne uszkodzenie warstwy ("lakieru") pokrywającej stal... Chcąc żeby zmywarka ładnie wygladała wymyłam ją CILLIT BANG zawierający srodek powierzcniowo czynny, do 5% niejonowy. Środek pozostawiałam na kilka minut i następnie myłam szmatką powierzchnię zmywając "lakier". Trwało to może do godziny... Zmywarka wymyla się pięknie, ale zauważyłam, że na środku drzwi pojawiło się ciemne przebarwienie, dosyć duża plama w niektórych miejscach jakby zacieki (jakby po spływaniu płynu). Być może płyn w tamtym miejscu pozostał zbyt długo, gdy myłam zmaywarkę i uszkodził stal jeszcze głębiej...
Proszę mi powiedzieć jaka może być przyczyna tych przebarwień, czy mogę czymś je usunąć i jak konserwować zmywarkę, która nie zawiera już warstwy ochronnej...
Z góry dziękuję za pomoc.

Izabela
bela777

Dołączenie: Śro Kwi 27, 2011 7:03 pm

Re: Przebarwienia na zmywarce ze stali

Postprzez Dr Jan Żelazny » Czw Maj 05, 2011 10:51 am

Szanowna Pani
Po wstępnym oszacowaniu dochodzę do wniosku, że dotychczasowy sposób użytkownika + zbyt duży kontakt z detergentem na stałe spowodował wystąpienie owych zabarwień. Jeżeli będzie Pani w sposób odpowiedni postępować z ową zmywarką - nie powinny się one jednak dalej poszerzać. W celu ochrony na początek proponowałbym zakupienie (na rynku jest tego bardzo dużo) pasty do czyszczenia stali nierdzewnej + pasty do polerowania jej. Nie chcę robić reklamy dlatego nie będę podawał żadnych nazw - ani firm ich produkujących, ale w sklepach RTV takie pasty też już często się pojawiają a sprzedawcy wciskają je wraz z zakupem nowego sprzętu.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość