Stal nierdzewna wytrzymała zmęczeniowo

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Stal nierdzewna wytrzymała zmęczeniowo

Postprzez inefrnal91 » Pon Maj 09, 2011 9:46 am

Witam,
Poszukuję materiałów wytrzymałych zmęczeniowo. Które ze stali nierdzewnych pod tym względem będą najlepsze , jak również nie będą wykazywać skłonności do kruchego pękania?
Pozdrawiam.
inefrnal91

Dołączenie: Pon Maj 09, 2011 9:34 am

Re: Stal nierdzewna wytrzymała zmęczeniowo

Postprzez Dr Jan Żelazny » Pon Maj 16, 2011 1:33 pm

Witam Pana serdecznie
Proszę sprecyzować przeznaczenie tej stali, gdyż ogólnie stale nierdzewne wykazują dużo mniejszą wytrzymałość zmęczeniową niż inne tego typu grupy materiałowe. Jeżeli jednaj zdecydowany jest Pan na tą właśnie grupę stali - proszę pomyśleć o stali nierdzewnej austenityczno - ferrytycznej. W porównaniu z innymi typami stali - te wypadają najlepiej. Cechuje je duża wytrzymałości na rozciąganie, duża wytrzymałość zmęczeniowa a także mała skłonność do kruchego pękania.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Re: Stal nierdzewna wytrzymała zmęczeniowo

Postprzez inefrnal91 » Pon Maj 16, 2011 4:16 pm

Jestem studentem Politechniki Poznańskiej i poszukuję materiałów na wahacz zawieszenia samochodowego na dobór materiałów konstrukcyjnych. A raczej "poszukiwałem", gdyż mam już wybrane materiały (2 stale konstrukcyjne: stopowa i niestopowa, stopy aluminium: serii 2xxx oraz 5xxx według PN-EN 573 , żeliwo sferoidalne oraz staliwo). Posta napisałem ponieważ poszukiwałem nietypowego materiału na wahacze, przez co chciałem dowiedzieć się jak wypadają stale nierdzewne w porównaniu z innymi materiałami. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
PS. Zna profesor jakąś stronę internetową na której miałbym zebrane różne materiały wraz z ich właściwościami mechanicznymi i fizycznymi, oraz innymi tego typu informacjami. Mam problem ze znalezieniem wytrzymałości zmęczeniowej dla danych materiałów.
inefrnal91

Dołączenie: Pon Maj 09, 2011 9:34 am

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość