Stalnierdzewna węglowa

Pytania do naszego eksperta od stali nierdzewnej. Odpowiada na kazde pytanie. Zanim zapytasz, przejzyj forum, czy twoje pytanie juz nie padło.

Stalnierdzewna węglowa

Postprzez Rosz » Nie Kwi 12, 2009 1:16 pm

Witam
Zajmujesię kowalstwem, ostatnio wpadłem napomysł aby obdarować znajomych nożami własnej produkcji.Chciałem dowiedzieć się jaka stal nierdzewna nadaje się na zrobienie noża?, i czy mozna ją w niedużych ilosciach kupić w Polsce?W jakich profilach można jąewentualnie dostać i gdzie.Przepraszam za natłok pytań i pozdrawiam Patryk Mikołajewski.
Rosz

Dołączenie: Nie Kwi 12, 2009 1:13 pm

Re: Stalnierdzewna węglowa

Postprzez Dr Jan Żelazny » Czw Kwi 23, 2009 9:57 pm

Witam Pana serdecznie.
Dużo gatunków stali nierdzewnych wykorzystywanych jest do wykonywania noży. Tak jak samych rodzajów noży jest wiele – tak i wiele ich gatunków wykorzystywanych jest do ich produkcji. Inna stal wykorzystywana jest do noży kuchennych a inna do traperskich. Wszystko zależy od jego zastosowania.
Proszę przejrzeć naszą tabelę własności stali nierdzewnych z gatunkami i porównać ich własności – na pewno coś Pan wybierze. Z mojej strony śmiało mogę polecić stal 3H14, która bardzo często wykorzystywana jest do produkcji noży kuchennych przede wszystkim ze względu na niski koszt i własności, pozwalające zastosować się w tej grupie towarowej. Stal ta jest powszechnie dostępna u producentów, także nie będzie miał Pan problemów z jej zakupem.
Dawniej popularnym materiałem do wyrobu noży była stal resorowa, czyli stal używana w resorach samochodowych.
Cenną uwagą może być informacja, iż najlepiej hartować jedynie ostrze, a nie cały nóż, by jego wytrzymałość była optymalna.

Sponsorem "naszego eksperta" jest firma:

ZANO Mirosław Zarotyński- mała architektura & metaloplastyka
Producent mebli miejskich wykonanych ze stali nierdzewnej lub stali czarnej: ławki, kosze na śmieci, słupki, tablice informacyjne, stojaki rowerowe.
Awatar użytkownika
Dr Jan Żelazny

Dołączenie: Pon Gru 01, 2008 8:18 pm

Powróć do Pytania do eksperta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości